Apiterapia na Slovensku je na dobrej ceste 2/2

b., liečenie medom je u nás najrozšírenejšie, lebo med bol základným produktom, ktorý včelári pripravovali. Med môžeme použiť na akékoľvek vonkajšie poranenie; popáleniny, porezanie, otvorené hnisavé rany a pod. Pri menších ranách stačí ranu potrieť medom, ak treba je dobre previazať obväzom, alebo prelepiť priedušným leukoplastom. Pri väčších ranách pokryjeme celú ranu medom a prekryjeme gázou, aby sa med fixoval na miesto poranenia. Odporúča sa použiť tzv. medicínsky med, takým je novozélandský manukový med, dostať ho kúpiť aj u nás. Na bežné použitie môžeme použiť aj med, ktorý je dostať od včelára. Musia byť pri jeho spracovaní dodržané hygienické zásady. Princíp hojenia je v tom, že med je baktericídny a tým bráni vnikaniu baktérii do rany. Pri kontakte s krvou v rane sa tvorí peroxid vodíka, ktorý vyplavuje nečistoty z rany. Med podporuje tvorbu epitelu, kožných buniek na novú kožu. Podstatnou skutočnosťou je tiež, že použitím medu sa rany hoja bez jaziev. Do rany sa z medu dostávajú aj vitamíny a minerálne látky, ktoré podporujú hojenie. Pri preväzovaní rany sa gáza z rany odlepuje bez bolestí, ktoré sú pri obväzoch bez medu.
Liečenie včelími žihadlami, teda včelím jedom je náročné liečenie, ktoré nemôže robiť neodborník. Ide o jed, ktorý je na jednej strane liekom, pokiaľ ho používa odborník, ale môže mať aj fatálne dôsledky pri neodbornom použití! Samotný včelí jed je veľmi dobrým liekom pri reumatickom ochorení. Reumatická artritída má viac ako 100 foriem. Vhodný je pri dne a pri fantomatických bolestiach. Za pozoruhodné stojí, že sa včelí jed osvedčil v praxi pri liečení sklerózy multiplex, aj keď v praxi sa zatiaľ klinicky nepoužíva.

c., medzi choroby, ktoré patria medzi tzv. neliečiteľné patria už spomínaná skleróza multiplex, Parkinsonová choroba, Bércové vredy, diabetická noha a ďalšie. Doterajšie poznatky a preklady z praxe potvrdzujú úspešné vyliečenie Bércových vredov medom. Podobne pri diabetickej nohe. Pri diabetickej nohe je v rane baktéria, na ktorú zatiaľ nie je spoľahlivý liek. Potieranie vrstvou medu postupne dochádza k vyliečeniu. Ošetrovanie je šetrné vo vzťahu k bolesti pacienta. Podľa amerických internetových stránok došlo k vyliečeniu, v ostatných prípadoch bola nutná amputácia končatiny.

Ako hodnotíte aktuálne postavenie apiterapie medzi jednotlivými prírodnými liečebnými metódami, či postupmi?

Porovnanie s ostatnými alternatívnymi metódami si apiterapia zaslúži byť zaradená na popredné miesto. Je jedinou metódou, ktorá používa včelie produkty tak, ako ich včielky vyrobili, in nátura. Nič nie je potrebne napr. k medu pridávať. Môžu sa podľa účelu hneď použiť. Byliny by sa mohli rovnako hodnotiť pokiaľ zbierame a konzumujeme ich priamo. Aj akupunktúra patrí medzi také metódy, ale už sa musia použiť ihly. Podobne masáže, pokiaľ ich robíme bez použitia olejov, či krémov. Aromaterapia a koloroterapia sa používajú tiež priamo, ale ich účinok v porovnaní s včelími produktmi má obmedzený rozsah použitia. Všetky alternatívne metódy sa od alopatických metód odlišujú svojou prirodzenosťou. Hlavným rozdielom je, že alternatívne metódy liečenia sa zameriavajú na kauzálne príčiny choroby, na to, čo je príčinou ochorenia. Toto je je v liečení podstatné. Symptomatická liečba je založená na prejavoch choroby, keď sa lieči prejav choroby, napr. bolesť, pritom sa nehľadá, alebo sa nenájde príčina. Alternatívne metódy sú viac zamerané príčiny ochorenia.
Momentálne apiterapeutické metódy liečenia sú menej uplatňované pri liečení, najmä u nás. Vo svete je ich uplatňovanie vo väčšom rozsahu. Napr. v Egypte sa uplatňujú včelie produkty v liekoch okolo 50%. V Číne je štúdium medicíny komplexné, teda tradičná alternatívna medicína známa po tisícročia s najmodernejšou. Až potom sa lekári špecializujú na jednotlivé metódy. Napr. Dr. Li, ktorý v určitých mesiacoch v priebehu roka trávi na Slovensku, má špecializáciu na liečenie včelím jedom. Rozsah chorôb, ktoré lieči včelím jedom je veľmi široký.
Deficit uplatňovania apiterapie nás viedol k tomu, že sme založili na Slovensku Slovenskú apiterapeutickú spoločnosť (SAPIS). Je oficiálne zaregistrovaná, Stanovy budú v najbližšom čase zverejnené v niektorých časopisoch, na vybraných webových portáloch a médiach. V Česku majú Českú apiterapeutickú spoločnosť (ČAPIS) už od minulého roka. Ich program je zverejnený na ich webovej stránke. Zámer je spolupracovať aj s Rakúšanmi v rámci tzv. prihraničnej spolupráci, ktorú podporujú aj Európske fondy. Z toho je vidieť, že apiterapii sa začína venovať pozornosť aj na Európskej úrovni. Ac však do úplnej integrácie apiterapie do medicíny je ešte pred nami dlhá cesta.

Aká je podľa Vás perspektíva apiterapie na Slovensku?

Niečo už som naznačil v predošlej časti, ale dôležité je, že samotní lekári a odborná verejnosť si uvedomuje nevyhnutnosť viac sprístupniť apiterapiu širokej verejnosti. To sú aj ciele SAPIS. Foriem je veľa. Napr. medzinárodnou výmenou prednášajúcich odborníkov v apiterapii zo zahraničia pre našich odborníkov na Slovensku, publikovaním odborných článkov z liečenia konkrétnych chorôb apiterapiou. Zatiaľ sa liečenie apiterapiou u nás robí na úrovni samotných včelárov. Preto je dôležité dať im rúk knihu, ktorá im pomôže aplikovať získané včelie produkty v podstatne širšom rozsahu ako doteraz bez obáv, že niečo pokazia. Na Slovensku máme na to aj odborníkov na svetovej úrovni, ktorí sú zárukou, že apiterapia je na správnej ceste. Môžem uviesť, že Česká apiterapeutická spoločnosť udelila „Čestné členstvo“ Drhc. Prof. RNDr. Jozef Čižmárikovi, PhD., práve za výsledky v apitológii. Preto nemám obavy o apiterapiu na Slovensku. Musím však dodať, že dnes robíme to, čo sme mali urobiť už pred pár rokmi.
S úctou k čitateľom Vašich webových stránok Štefan Demeter.


Vytvorené: 17. Jún 2015   Autor: redakcia portálu Apiterapia.sk

Diskusia

Stránku už navštívilo