Apiterapia - jedinečná kniha uzrela svetlo sveta

Pán Ing. Demeter, kedy ste sa rozhodli pre napísanie knižky?

    Už počas prípravy a vydania knihy Včelie produkty v roku 2005 a neskôr pri písaní knih Nápoje s medom a Varíme a pečieme s medom, ktoré sme postupne spolu s priateľom Doc. Haščíkom vydali, som pomýšľal na vydanie knihy, ktorá by zhrnula doterajšie poznatky a skúsenosti z včelích produktov a ich využití  domácnosti a pri liečení. Samotná príprava materiálov trvalá tri roky a prvý ucelený text bol hotový v roku 2010.
    Podnetom bola aj kniha Ivana Dobrovodu, ktorá vyšla v roku 1986 pod názvom Včelie produkty a zdravie. Odvtedy u nás nič na podobnú tému nebolo publikované. Je to škoda, lebo nahromadené skúsenosti a poznatky o včelích produktoch sú historicky aj na Slovensku bohaté.

Čo bolo hlavným motívom Vášho snaženia?

    Je to predovšetkým neustále sa zhoršujúce životné prostredie, zhoršujúci sa zdravotný stav dnešnej populácie a rast nákladov na lieky a zdravé stravovanie. Na druhej strane apiterapia, teda včelie produkty sú nepomerne lacnejšie, sú dostupne na celom území Slovenska kde všade sú včelári, sú prirodzeného pôvodu čo znamená, že neobsahujú pomocné látky ako priemyselne vyrábané lieky, ktoré zostávajú v organizme, hromadia sa a sú možnou príčinou následného ochorenia v dôsledku oslabenia imunity ich pôsobením. Naopak, lekári zistili, že pri podávaní napríklad antibiotík a medu, ich účinok sa zvýšil o 50 až 100% pri súčasnom vyplavovaní pomocných látok z tela.
    Motívom je dať odbornej, ale aj laickej verejnosti návod na prípravu včelích produktov na liečenie a tiež aj konkrétne recepty na liečenie chorôb, ktoré sa jednotlivo využívali aj doteraz formou tzv. ľudového  liečenia. Kniha Apiterapia liečenie včelími produktmi by sa mala stať príručkou v domácnosti, aby sme nemuseli s každou chorobou  hneď utekať k lekárovi. V kombinácii včelích produktov navzájom, resp. s bylinkami budeme mať v rukách veľmi účinný liečivý prostriedok na bežné ochorenia.

Apiterapia Vám prirástla k srdcu, kedy ste sa s ňou prvý krát stretli a aký bol vývoj Vášho záujmu o ňu.
 

    Je to ťažká otázka, lebo nedá sa jednoznačne určiť čas. Téma rastie s hromadením poznatkov. Možno po preštudovaní knihy od I. Dobrovodu. Správnosť rozhodnutia potvrdilo stretnutie s MUDr. Stefanom Stangaciu, ktorý urobil sériu troch prednášok v Nitre o apiterapii, ktorú ste podporili tým, že ste pripravili film z prednášky na CD. MUDr. S. Stangaciu vydal na vlastnom CD pod názvom Apiteral bohatý materiál o apiterapii, ktorý dáva informácie o apiterapii v medzinárodnom rozmere. A potom už to ide.  

Viem o Vás, že ste praktický včelár, popíšte našim čitateľom ako ste sa dostali k včeláreniu a čo pre Vás znamená.

    Na úvod jeden vtip: hovorí sa " ak chceš príjemne prežiť jeden deň, choď do krčmy, ak chceš prežiť pár rokov, ožeň sa, ak chceš lásku na celý život, staň sa včelárom". Včeláriť som začal pred viac ako tridsiatimi rokmi. Ako každý začiatočník, aj ja som najprv kúpil pár rodín, po získaní potrebných zručnosti počet včelstiev narastal. Dnes obhospodarujem okolo 80 včelstiev. Pri včelách som od skorej jari do neskorej jesene. Pre mňa včelárenie znamená psychicky relax, pokiaľ slúži zdravie aj fyzický. Včela je považovaná za super organizmus, myslené včelstvo. Je to neustály kontakt s medom, propolisom, jedom vo forme žihadiel, materskou kašičkou a peľom, ktoré dohromady blahodárne pôsobia na organizmus včelára. Preto sa tiež hovorí, že včelári žijú zdravšie a dlhšie.

pokračovanie nabudúce


Vytvorené: 27. September 2013   Autor: Michal Denský

Diskusia

Stránku už navštívilo